Pressmeddelande 2011-05-22
Anders Hillborg - musikporträtt
29 maj 2011
- Specialprogram om tonsättaren som ständigt letear efter ljud som lyssnarna aldrig tidigare hört.
Med en bredd som får lyssnarens öron att rotera, möter här Ligeti Eva Dahlgren och en brinnande Esa-Pekka.
Samt förstås mycket mer som lär intresserade att musik är en ständig utmaning. Ett program i pur lust.

"Det där med flöde är något jag tänker mycket på. Ibland känns det som att magma bara väller fram.”


Anders Hillborg är en av våra mest namnkunniga tonsättare, nationellt som internationellt. Han porträtteras i det timslånga programmet ”Med magma i partituret” som sänds i P2 söndag 29 maj kl 14.


Killen som missade den ursprungliga Beatlesvågen (vilken han tog igen senare) var strängt upptagen med studier i kontrapunkt då Abbavågen rullade förbi. Han anses av många musikaliskt svårplacerad.


– Det handlar mer om musikalisk aptit än om kamouflage, jag har en väldigt stor lust till musiken. Framförallt en drivkraft till att kunna skapa ljud som ingen tidigare har hört, berättar han i programmet för Mats Lundgren.


Anders Hillborg har haft en enastående förmåga att hitta samarbetspartner för sin musik – solister som klarinettisten Martin Fröst, trombonisten Christian Lindberg, mezzosopranen Anne Sofie von Otter med flera, samt inte minst med dirigenten Esa-Pekka Salonen. Hans verk har uppförts utomlands i San Francisco, Los Angeles och Berlin, för att nämna några städer.


Samarbetet med Eva Dahlgren var just ett initiativ från Esa-Pekka, som resulterade i låten ”Innan kärleken kom” och därefter tryckte av ett helt album av enastående sånger inom det populärmusikaliska området. Albumet ”Jag vill se min älskade komma från det vilda” fick en Grammis 1995 och gjorde honom känd även för den breda publiken.


Låttitlar som Himmelsmekanik, Dreaming River, Eleven Gates, King Tide, Cold Heat etc, låter som de kunnat ha präntats av en romantiker (vilket också understryks av den gestrika musiken). Samtidigt erkänner han att han ofta faller tillbaka på en primtalsserie han använde sig av i ett av sina tidiga verk. En dubbelnatur?!

– Jag har nästan inga stycken i flera satser. Jag vill inte ha någon paus då folk ska hosta och prassla, då förloras magin, förklarar han.

I programmet ”Med magma i partituret” ges förstås en rad smakprov ur stora delar av hans produktion. Den delar huvudroll med Anders eget berättande kring tonsättandets vedermödor, från torrt slit till hängiven passion, hans inspiratörer, och framförallt hans inställning till hur musik ska låta och vad han själv vill åstadkomma.

– Många säger sig se bilder i min musik, ibland även att de varit och ”sett” en av mina konserter. Jag kan känna igen mig i det där filmiska, liksom att det kan uppstå ett flöde. Men det är egentligen inget som finns där i ögonblicket jag komponerar, då finns bara den där lusten att hitta ljuden som ingen ännu har hört.


Med magma i partituret – ett porträtt av tonsättaren Anders Hillborg
sänds i P2 29/5 kl 14, repris 31/5 kl 12.00.

Bästa betyg är nog det som huvudpersonen själv ger:
”Hej Mats! Tack för ett sympatiskt och generöst program, jag tycker du har en förmåga att få lyssnaren intresserad (t o m jag själv, luttrad som jag är :-)) /Allt gott, Anders”


Programmet är producerat och presenterat av journalisten Mats Lundgren, som tidigare gjort porträtt på musikprofiler som Cecilia Rydinger Alin, Rigmor Gustafsson, Bengt Strokirk (fd Fasching), Stefan Jacobsson/Pet Sounds, Kristina Forsman, Tobbe Fall och Per Tjernberg i samma programserie. Under 1980/90-talen producerade han även P3-program som Bank och Cult Strip, medverkade i Bommen och P2:s Spräckel (Klingans föregångare), Lennart Wretlinds Safari m.m. Han var även en av grundarna till tidningen Schlager.

Högupplöst foto kan begäras via mejl: mats AT powerspot.se (byt AT mot @)

Fri bildanvändning enbart i samband med referens till programmet.

Programmets spellista
foto copyright Mats Lundgren
Högerklicka på resp. bild för att ladda hem högupplöst foto.
Bilderna får endast användas fritt i samband med text om programmet. I övrigt krävs tillstånd från resp. upphovsman.

Villkoret gäller även den PDF-fil på Magnus Sälls intervju med Per i tidningen Lira - enbart för bakgrundsfakta.
Programmets producent och presentatör Mats Lundgren

”Med magma i partituret”

Trailer
Anders
Hillborg
mars
2011

foto copyright Mats Lundgren

foto copyright Mats Lundgren

foto copyright Mats Lundgren