copyright Mats Lundgren 2010
Pressmeddelande 2010-03-14
Stefan Jacobsson - musikporträtt
21 mars 2010
- Specialprogram om en inspiratör och ledsagare inom
musiken bakom landets äldsta skivbutik Pet Sounds.

"Jag har inte tänkt på det, men låten handlar ju om mej!"

Kan man stå i skivbutik halva sitt liv utan att träffas av texterna? Hur håller man förälskelsen igång trots att musiken blivit en livsstil?

I programmet ”Där musiken aldrig tystnar” porträtteras Stefan Jacobsson som nu är inne på sitt fjärde årtionde i skivindustrin. Sedan 30 år driver han landets äldsta skivbutik Pet Sounds, vilken allt som oftast får celebra besök av världsartister som ryktesvägen nåtts av butikens intressanta sortiment.

För lite sedan hittade en jublande Quentin Tarantino en inspelning med Wanda Jackson där hon sjöng country på tyska! Stefans järnkoll på sortimentet han beställer in innehåller alltså även överraskningar för honom själv! Legendariska BBC-discjockeyn John Peel hittade dessförinnan en platta han letat efter i 30 år, och det internationella korridorsnacket har fått både Björk, Little Steven, Elvis Costello m.fl. samt nu senast Jean Michel Jarre att plocka på sig högvis med godbitar.

Stefan själv är glad över att Bruce Springsteen hållit sig borta; ”man ska inte träffa sina idoler, då blir man bara larvig”.

Däremot finns Springsteen med i den låtlista som ackompanjerar den timmes special om hans musikintresse som sträcker sig utanför den officiella bilden av honom. Dessutom visar det sig att flera av låttexterna lite omedvetet handlar om hur det kan vara att driva en skivbutik, något som varit svårt redan innan musiken hamnade på nätet. Och inte minst får vi höra om hans speciella kärlek till den musikaliska smältdegeln New Orleans.

Stefan Jacobsson har många goda gärningar på sitt samvete där han genom åren tipsat nyfikna musikälskare om gammalt de missat såväl som nytt de inte visste om. Det är fler än Claire Wikholm och Örjan Ramberg som lämnat butiken med spännande bärkassar.

.Under en timme möter vi denna av musik besjälade person i ett program producerat och presenterat av journalisten Mats Lundgren, som tidigare gjort porträtt på Kristina Forsman, Tobbe Fall och Per Tjernberg i samma programserie. Under 1980/90-talen producerade han även P3-program som Bank och Cult Strip, medverkade i Bommen och P2:s Spräckel (Klingans föregångare), Lennart Wretlinds Safari m.m. Han var även en av grundarna till tidningen Schlager.Där musiken aldrig tystnar
ett porträtt av Stefan Jacobsson, under 30 år inspiratör och ledsagare inom musiken via landets äldsta skivbutik Pet Sounds”

Sänds i P2-serien ”Om Musik” söndag 21/3 2010 kl 14.00, med repris 23/3 kl 12.30


Högupplöst foto kan begäras via mejl: mats AT powerspot.se (byt AT mot @)

Fri bildanvändning enbart i samband med referens till programmet.

Programmets spellista
foto copyright Mats Lundgren
foto copyright Mats Lundgren
Högerklicka på resp. bild för att ladda hem högupplöst foto.
Bilderna får endast användas fritt i samband med text om programmet. I övrigt krävs tillstånd från resp. upphovsman.

Villkoret gäller även den PDF-fil på Magnus Sälls intervju med Per i tidningen Lira - enbart för bakgrundsfakta.
Programmets producent och presentatör Mats Lundgren
[se även bild sidans botten]
copyright Mats Lundgren 2010

Där musiken aldrig tystnar

*Programmets sänds även i P4 Musik 100613, men då något redigerat*