Bengt Strokirk april
2010.
Pressmeddelande 2010-05-26
Bengt Strokirk - musikporträtt
30 maj 2010
- Specialprogram om mannen som under 20 år byggde upp
jazzklubben Faschings engagerade rykte med många och inflytelserika gästspel.

"Det här är en underbar yrkeskår, besjälad av ett slags allmänhumanistisk visdom som är kännetecknande för jazzmusiker generellt. Nästan alla har varit supercool och roliga att jobba med!"


Man kan älska jazz på många olika sätt. Bengt såg till att merparten av de hetaste artisterna stod på jazzklubben Faschings scen under 1980- och 1990-talen.


I programmet ”På jazzens barrikader” porträtteras Bengt Strokirki ljuset av de nära 20 år som han var chef för den musikerägda jazzklubben Fasching i Stockholm. Med stor drivkraft och styrelsens stöd fyllde han roller som marknadsförare, artistbokare, talesperson m.m. och det var ofta han som hämtade artisterna på Arlanda samt senare presenterade dessa för publiken vid konserten.


1982 anställdes en ung musikproducent Bengt Strokirk som kom att höja den professionella nivån och skapade det som Fasching står för” enligt Faschings officiella historieskrivning. Bengt var också klubbens VD från 1990, till dess att han slutade 2001.


Under de här åren i etablerades Fasching på jazzens världskarta då flertalet av genrens heta namn dök upp på konserter där. Bengt Strokirk var mannen bakom dessa makalösa år, det var mycket av hans initiativkraft som gjorde att artisterna kom, framförallt de utländska som gav klubben och därmed även svensk jazz möjlighet till uppmärksamhet och inspiration.


Jag gav mig fasen på att varje vecka skulle vi ha internationellt intressant namn. På den tiden var fax ovanligt, så jag sökte upp agenterna tidigt, och betade av den internationella intressanta jazzen som fanns i eller besökte Europa under de här åren”, berättar Bengt Strokirk i programmet.


De här åren gästades Fasching av världsstjärnor som Max Roach, George Adams/Don Pullen Quartet, George Adams kvartett, Sun Ra, Bobby McFerrin, Jan Garbarek, Don Cherry, Joe Zawinul resp. Wayne Shorter (då till vardags i Weather Report), Ronald Shannon Jackson, Sonny Sharrock, Bill Laswell, Peter Brötzmann solo eller under namnet Last Exit, följda av Eddie Harris, Kip Hanrahan, Jack Bruce, Ginger Baker, Defunkt, Hermeto Pascoal, James Blood Ulmer och många fler. En hel del av dessas musik och händelser kring arrangemangen återfinns också i programmet.Bengts inställning ”Att göra så mycket som möjligt för svensk jazz” gäller fortfarande nu 30 år senare.
Idag återfinns han hos Rikskonserter med ansvar för jazzen, som producent, koordinatör och arrangör, bl.a. med nyss genomförda festivalen Swedish Jazz Celebration.


Under en timme träffar vi Bengt Strokirk i ett musikporträtt om dessa fantastiska jazzår, men också med glimtar kring svensk jazz idag och imorgon.


Programmet är producerat och presenterat av journalisten Mats Lundgren, som tidigare gjort porträtt på Stefan Jacobsson/Pet Sounds, Kristina Forsman, Tobbe Fall och Per Tjernberg i samma programserie. Under 1980/90-talen producerade han även P3-program som Bank och Cult Strip, medverkade i Bommen och P2:s Spräckel (Klingans föregångare), Lennart Wretlinds Safari m.m. Han var även en av grundarna till tidningen Schlager.
På jazzens barrikaderett musikporträtt av Bengt Strokirk och 20 år på Fasching”

Sänds i P2-serien ”Om Musik” söndag 30/5 2010 kl 14.00, med repris 1/6 kl 12.30

Högupplöst foto kan begäras via mejl: mats AT powerspot.se (byt AT mot @)

Fri bildanvändning enbart i samband med referens till programmet.

Programmets spellista
foto copyright Mats Lundgren
foto copyright Mats Lundgren
Högerklicka på resp. bild för att ladda hem högupplöst foto.
Bilderna får endast användas fritt i samband med text om programmet. I övrigt krävs tillstånd från resp. upphovsman.

Villkoret gäller även den PDF-fil på Magnus Sälls intervju med Per i tidningen Lira - enbart för bakgrundsfakta.
Programmets producent och presentatör Mats Lundgren

På jazzens barrikader

Trailer