Rigmor Gustafsson juni 2010
Pressmeddelande 2010-08-12
Rigmor Gustafsson - musikporträtt
15 augusti 2010
- Specialprogram om sångerskan som måste ha tillgång till improvisationens frihet
och som finner platser i musiken som ord har svårt att beskriva.

2010 har varit ett bra år för sångerskan Rigmor Gustafsson, hon har kunnat ägna mer tid åt att befinna sig i musiken, jämfört med tidigare år. Annars medför en kalender som fylls på årsbasis att mycket tid går åt till administration.

Jag ser musik som ett eget väsen, fristående från allt runtomkring, som exempelvis förväntningar, normer och allt det där. Problemet är alltid allt runt omkring. I musiken, i den närvaron, försvinner allt detta, säger Rigmor Gustafsson till journalisten Mats Lundgren i det musikportträtt han gjort av henne för P2-serien Om Musik som sänds 15 augusti.

Rigmor kom tidigt i kontakt med den improviserade musiken. Både före och efter skivdebuten 1997 är det centralt i hennes musicerande att se möjligheterna i musiken. Det handlar om att i varje mikrosekund kunna öppna sig för och utnyttja en kreativ skiftning som tar musiken åt ett oväntat håll.

Hon känner sig bekväm i att bli betraktad som jazzsångerska (”det är nog bra att publiken vet vad de kan förvänta sig”), samtidigt som hon gärna går utanför det klangspråk som genren innebär. För henne är nuet i musiken det egentliga målet.

Ja, det är flödet eller närvaron i musiken som också ger musiken bränsle. När det är som bäst befinner man sig bara i nuet, i något som bara är. Och detta kan ge en lika stark upplevelse hos utövaren som hos publiken.

Under en timme får vi möta sångerskan i ett intensivt samtal om hur musik kan uppfylla lyssnare såväl som utövare, hur skaparkraften hittar sina egna vägar och hur musiken kan öppna egna rum som ligger bortom det som kan beskrivas med ord.

Rigmor Gustafsson turnerar tillsammans med stråkensemblen radio.string.quartet.vienna sedan releasen av deras gemensamma album Calling You i början av året. Med stråkarna har också Rigmor funnit ett nytt spännande sammanhang för sin röst.Programmet är producerat och presenterat av journalisten Mats Lundgren, som tidigare gjort porträtt på Bengt Strokirk /20 år på Fasching, Stefan Jacobsson/Pet Sounds, Kristina Forsman, Tobbe Fall och Per Tjernberg i samma programserie. Under 1980/90-talen producerade han även P3-program som Bank och Cult Strip, medverkade i Bommen och P2:s Spräckel (Klingans föregångare), Lennart Wretlinds Safari m.m. Han var även en av grundarna till tidningen Schlager.
Musik är ett eget väsen ett porträtt av sångerskan Rigmor Gustafsson

Sänds i P2-serien ”Om Musik” söndag 15/8 2010 kl 14.00, med repris 17/8kl 12.30

Högupplöst foto kan begäras via mejl: mats AT powerspot.se (byt AT mot @)

Fri bildanvändning enbart i samband med referens till programmet.

Programmets spellista
foto copyright Mats Lundgren

foto
copyright
Mats Lundgren

Högerklicka på resp. bild för att ladda hem högupplöst foto.
Bilderna får endast användas fritt i samband med text om programmet. I övrigt krävs tillstånd från resp. upphovsman.

Villkoret gäller även den PDF-fil på Magnus Sälls intervju med Per i tidningen Lira - enbart för bakgrundsfakta.
Programmets producent och presentatör Mats Lundgren

”Musik är ett eget väsen”

Trailer
Rigmor Gustafsson
april 2010
Swedish Jazz
Celebration

foto copyright Mats Lundgren